Stiati ca exista “psihoterapie prin atac” sau “psihoterapie prin nuditate”? Zilele trecute navigam pe internet cautand informatii despre asociatia europeana de art-terapie, cand am dat peste un articol care enumera 576 de tipuri si orientari in psihoterapie existente in anul 2022. Mi s-a parut absolut incredibil! Desigur stiam de existenta marilor orientari psihoterapeutice: cognitiv-comportamentala, umanist-existentiala, psihodinamica si integrativa, cu subdiviziunile lor, dar exista o serie de abordari despre care recunosc ca nu am auzit niciodata pana acum. Iata cateva care mi s-au parut a fi in mod special interesante sau ciudate:

Psihoterapia prin atac. Este o forma controversata de psihoterapie, care a evoluat din psihoterapia prin ventilare. Implica confruntari foarte intense intre psihoterapeut si client, sau intre clienti in cadrul unui grup de psihoterapie. In cursul acestor discutii clientul este abuzat verbal si umilit de catre psihoterapeut si/sau membrii grupului de terapie!

Psihoterapia prin sah. In aceasta orientare psihoterapeutica este utilizat jocul de sah pentru a forma o alianta terapeutica intre client si psihoterapeut, astfel incat diagnosticul sa fie mai precis. Tactica si strategia de pe tabla de sah sunt folosite ca metafore in viata reala, pentru a ajuta clientii sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta.

Psihoterapia contemplativa. Este o abordare in psihoterapie care include practicile de contemplare inspirate din traditia spirituala Budhista.

Datul uman. Acesta este un model de psihoterapie scurta centrata pe solutie, bazata pe ideea ca toti oamenii au aceleasi nevoi si aceleasi resurse. Pentru a trai, oamenii au nevoie sa isi implineasca nevoile care le sunt date, prin resursele care le sunt date de catre natura. Ca urmare, scopul psihoterapiei este de a indeparta impedimentele din calea satisfacerii nevoilor.

Modelul mijlocului integrativ sustine ca suferinta psihologica este produsa de compromiterea umanitatii persoanei. Ca urmare, se incearca crearea unei noi comunitati, cu care clientul sa poata interactiona, avand in vedere ca nu poate interactiona sanatos cu comunitatea in care se afla.

Psihoterapia prin nuditate. In aceasta forma de psihoterapie se utilizeaza nuditatea fara conotatie sexuala pentru imbunatatirea sanatatii psihologice. Existenta sa a inceput in anii 1930, cand au fost studiate efectele nuditatii asupra vietii oamenilor.

Numaratul progresiv. Este o tehnica psihoterapeutica care are drept scop tratamentul traumelor prin numarat. Clientul isi imagineaza “filme” tot mai lungi despre trauma din trecutul sau, in timp ce psihoterapeutul numara cu voce tare.

Pulsarea este o abordare psihoterapeutica de tip somatic, clasificata ca psihoterapie post-reichiana. Implica aplicarea presiunii in anumite zone ale corpului, in timpul leganatului ritmic. Teoria este aceea ca atunci cand suntem stresati avem tendinta de a ne legana, asa ca o astfel de miscare ofera siguranta si comfort.

Psihoterapia prin campul gandirii. Este o abordare terapeutica in care sunt tapotate cu degetele anumite puncte de la nivelul toracelui si mainilor. Nu exista insa nici o dovada stiintifica ca aceasta abordare ar functiona.

Tags

Comments are closed