Psihoterapiile expresive sunt folosirea artelor creative ca formă de psihoterapie, incluzând doua discipline distincte: psihoterapie artistică expresivă și psihoterapiile artistice creative (art-terapie, psihoterapie prin dans / mișcare, psihoterapie dramatică, meloterapie, psihoterapie prin poezie și psihodramă). Spre deosebire de arta traditionala, procesul de creație este accentuat mai degrabă decât produsul final. Psihoerapiile expresive se bazează pe ipoteza că oamenii se pot vindeca prin diferitele forme de expresie creativă. Psihoterapeuții expresivi împărtășesc credința că prin exprimarea creativă și prin imaginație oamenii își pot examina corpul, sentimentele, emoțiile și procesul gândirii.

Definitia psihoterapiei expresive

Psihoterapia expresiva este practica de a folosi împreună, într-un mod integrat, imaginația, povestirea, dansul, muzica, dramaturgia, poezia, mișcarea, horticultura, visele și artele vizuale pentru a stimula creșterea, dezvoltarea și vindecarea umană. Psihoterapia expresiva este o disciplină intermodală in care psihoterapeutul și clientul se deplaseaza liber între desen, dans, muzică, dramă și poezie.

Potrivit Organizației Naționale pentru Arte în Sănătate (NOAH), ceea ce distinge cele șase terapii artistice – artă, dans / mișcare, teatru, muzică și poezie, precum și psihodrama – de psihoterapia expresiva, este ca aceasta din urma include mai multe forme de artă “expresive” (artă, dans, teatru, muzică, poezie), în timp ce art-terapeutii folosesc o singura metoda, cum ar fi arta, dansul / mișcarea, drama, muzica, poezia și psihoterapeutul adesea este instruit și educat să folosească o singură modalitate în practica sa.

Asociația Internațională de Terapie Artistică Expresivă (IAEAT) este organizația responsabilă care se ocupă de acreditarea programelor de psihoterapie expresiva.

Totuși, fiecare modalitate a terapiilor artistice creative are propria asociație națională care reglementează acreditările profesionale, stabilește standardele educaționale și găzduiește conferințe anuale în scopul schimbului de idei și cercetări noi

Formarea in psihoterapie expresiva

Fiecare asociație națională a diferitelor modalități de terapii expresive își stabilește propriile standarde educaționale. În Statele Unite, există un număr mare de colegii care oferă programe aprobate în conformitate cu cerințele asociațiilor naționale.

Există la ora actuala in Europa 37 de universități care organizeaza programe de meloterapie, 34 universități care au masterate in art-terapie, șapte universități pentru terapie de dans / mișcare și cinci universități pentru terapie dramatică, precum și 5 universități care ofera programe de psihoterapie expresiva expresivă.

In Romania formarea in psihoterapie expresiva este organizata in cadrul programelor de formare acreditate de Colegiul Psihologilor din Romania, la nivel de asociatii profesionale avizate in acest sens.

Modalități psihoterapeutice de artă creativă

Există șase modalități distincte de psihoterapie prin utilizarea artelor, recunoscute de NCCATA, inclusiv art-terapia, psihoterapia prin dans si miscare, drama-terapia, meloterapia, psihoterapia prin poezie si biblioterapia, precum si psihodrama.

Art-terapia

Art-terapia combină psihoterapia și arta vizuală. Procesul creativ, precum și piesa de artă creată servesc drept fundație pentru auto-explorare, înțelegere, acceptare și în cele din urmă vindecare și creștere personală. Prin urmare, actul creativ în psihoterapie poate fi văzut ca un mijloc de a re-trăi conflictul interior si de a ajunge la rezolutie.

Psihoterapia prin dans si miscare

Ca și alte modalități de psihoterapie expresiva, psihoterapia prin dans si miscare se bazează pe ipoteza că “mintea, corpul și spiritul sunt inseparabile și interconectate” (ADTA). Mișcarea este instrumentul principal de intervenție într-o sedinta de psihoterapie, dar psihoterapia prin dans si miscare folosește de asemenea jocul in psihoterapie. Ca și alte psihoterapii expresive, folosește în principal comunicarea nonverbală.

Drama-terapia

Drama-terapia se referă la combinarea celor două discipline: drama / teatru și psihoterapie. Drama-terapia, ca un hibrid al ambelor discipline, utilizează tehnici de teatru pentru tratarea persoanelor cu tulburări psihice, cognitive și de dezvoltare. Prin arta de a juca teatru și a pretinde, pacienții câștigă o alta perspectivă asupra experiențelor lor de viață, prin ceea ce se numeste “distanta estetica”.

Meloterapia

Meloterapia este folosirea muzicii și a muzicii într-o relație psihoterapeutică, transformand-o intr-o relatie terapeutica musicala.apeutică. Meloterapia folosește muzica ca reprezentare și exprimare simbolică a lumii psihologice a individului. Psihoterapia prin muzica ajută pacienții să “comunice, să proceseze experiențe dificile și să îmbunătățească funcționarea motorie sau cognitivă”.

Psihoterapia prin poezie si proza – biblioterapia

Biblioterapia se bazează pe presupunerea existenței unui limbaj care funcționează fără cuvinte. Psihoterapia prin poezie este folosirea cuvântului scris pentru a aduce vindecare și creștere personală.

Psihodrama

Psihodrama este o formă distinctă de psihoterapie dezvoltată de Jacob L. Moreno la începutul secolului XX. Moreno, un psihanalist instruit, avea scopul de a crea o formă mai eficientă de psihanaliza, bazată pe acțiune. Desi au anumite asemanari, drama-terapia si psihodrama sunt modalitati diferite de psihoterapie expresiva. În timp ce psihodrama utilizează experiența reală a pacienților în terapie pentru a “practica roluri și comportamente noi și mai eficiente” (ASGPP), drama-terapia permite pacienților să exploreze mai multe povestiri fictive, cum ar fi scene improvizate, mituri sau basme.

Tags

Comments are closed