Hipnoza este o procedura clinica folosita impreuna cu alte interventii in psihoterapie, care nu prea seamana cu ceea ce vedem in filme- adica un hipnotizator care vine si spune “Adormi… acum eu iti controlez mintea”. In schimb, in hipnoza ne concentram atentia asupra anumitor aspecte si apare o stare de focusare spre interior, accesand resurse inconstiente si facand uz de imageria ghidata.

Hipnoza prezinta o serie de beneficii dovedite:

Induce somnul profund. Cercetatorii elvetieni au masurat efectele hipnozei prin monitorizarea activitatii cerebrale in timpul unui somn cu durata de 90 de minute, dupa o sugestie hipnotica. Somnul cu unde lente a crescut cu 80%, acesta fiind somnul restaurativ profund.

Amelioreaza sindromul de colon iritabil. Conform rapoartelor Asociatiei Americane de Psihologie, 71% dintre pacientii care sufera de colon iritabil spun ca simptomele se amelioreaza semnificativ dupa 12 saptamani de hipnoterapie. Ameliorarea simptomelor se mentine timp de 6 ani dupa finalizarea terapiei.

Suprima bufeurile din perioada de menopauza. Un studiu din 2013 arata ca dupa 5 sedinte de hipnoza aproximativ 75% dintre femei raporteaza ca bufeurile au scazut de la 50 pe saptamana la numai 4.

Calmeaza starile de nervozitate. Hipnoza reduce anxietatea legata de proceduri medicale cum sunt interventiile chirurgicale, interventiile stomatologice, nasterea sau investigatiile medicale.

Induce pierderea in greutate. Hipnoza poate ajuta oamenii sa isi schimbe comportamentul alimentar. Conform unul studiu al Universitatii Vanderbilt hipnoza functioneaza extraordinar in combinatie cu un plan comportamental pentru scaderea in greutate.

Ajuta in renuntarea la fumat. In 2011 Asociatia Psihiatrica Americana anunta ca succesul hipnozei in renuntarea la fumat este de 64%.

Vindeca depresia. Hipnoterapia cognitiva, care combina hipnoza clinica cu psihoterapia cognitiv-comportamentala, ajuta la indepartarea tiparelor din depresie, anxietate si tulburarea obsesiv-compulsiva.

Reduce durerea. Hipnoza este utilizata atat in tratamentul durerii cronice din artrita, fibromialgie si sindromul de colon iritabil, cat si in tratamentul durerii acute rezultate in urma accidentelor, arsurilor si leziunilor.

Gestioneaza astmul bronsic. Hipnoza reduce in mod semnificativ severitatea atacurilor de astm bronsic si in unele cazuri astmul este complet vindecabil.

Tags

Comments are closed