Desi art-terapia este o forma de psihoterapie care se practica de aproape 100 de ani, iar arta a fost folosita ca forma de terapie inca de la inceputurile omenirii, exista totusi o serie de “mituri” destul de larg raspandite privitor la folosirea artei in procesul terapeutic.

  1. Art-terapia este numai pentru copii.

Gresit! Art-terapia este o forma de psihoterapie care combina interventiile verbale si cele non-verbale, angajand imaginatia si centrii senzoriali din creier in scopul rezolvarii de probleme. Nu avem nevoie de talent artistic pentru a beneficia de pe urma art-terapiei.

2. Art-terapia este pentru persoanele cu dizabilitati

Intr-adevar, art-terapia poate fi utilizata in tratamentul persoanelor cu dizabilitati, dar nu acesta este scopul ei principal. Aceasta forma de psihoterapie este utilizata cu succes in tratamentul unei game variate de probleme si patologii, de la atacurile de panica la schizofrenie.

3. Daca nu pot desena, canta sau dansa nu mi se potriveste art-terapia.

Acesta este un mit foarte raspandit- oamenii cred adesea ca art-terapia este o forma de psihoterapie in care li se cere sa realizeze adevarate opere artistice. Doar ca in psihoterapia prin arta nu exista un mod corect sau gresit de a ne exprima. Scopul art-terapiei este de a ne ajuta sa ne exprimam la nivel emotional si de a rezolva probleme

4. Art-terapia este prea ciudata pentru mine.

In procesul art-terapiei nu exista nimic mai ciudat decat in alta forma de psihoterapie. Nu ti se va cere sa imbratisezi pe toata lumea si nici sa intri in contact cu aura ta.

5. Art-terapeutul se va uita la un desen de-al meu si va vedea lucruri pe care nu vreau sa le dezvalui

Desi arta ne poate da indicii despre gandurile si sentimentele unei persoane, nici un psihoterapeut, indiferent de orientarea psihoterapeutica, nu este medium sau clarvazator si nu isi va presa clientul sa discute subiecte pe care acesta nu doreste sa le discute in acel moment.

6. Art-terapeutii nu sunt cu adevarat psihoterapeuti

Psihoterapeutii care practica art-terapia au atat cunostinte de psihoterapie, cat si de arta. Iar art-terapia nu inseamna ca desenam ceva, ori dansam un pic si lucrurile s-au rezolvat. Implica discutarea si prelucrarea problemelor cu care ne confruntam, folosind mijloacele artistice ca forme de interventie.

7. Art-terapeutul nu va putea discuta cu mine atunci cand am nevoie

Art-terapia nu inseamna comunicare non-verbala. Desenul, dansul sau muzica sunt doar o serie de interventii din procesul psihoterapeutic. Pe langa acestea, exista o gama mult mai larga de interventii in psihoterapia prin arta, incluzand prelucrarea si discutarea problemelor.

Tags

Comments are closed