Te-ai intrebat vreodata de ce oamenilor le place sa danseze? Neurobiologia ne ofera cateva raspunsuri suprinzatoare:

  1. Centrii recompensei din creierul nostru sunt activati de miscarile coordonate. Acesta este motivul pentru care ne plac filmele in care exista curse de masini sau o “bataie organizata”, sau pentru care ne place sa ne uitam la fotbal ori sa conducem masina cu viteza. Oamenilor le place foarte mult miscarea propriului corp si a obiectelor inconjuratoare, iar dansul combina miscarea cu muzica, motiv pentru care centrii recompensei din creier sunt “supra-activati” – muzica la randul ei stimuleaza zone ale placerii din creier (de exemplu cortexul orbito-frontal).
  2. Atunci cand dansam sau ii urmarim pe altii cum danseaza, sunt activati neuronii in oglinda din creierul nostru. Neuronii in oglinda sunt utilizati de creier pentru a intra in contact cu ceilalti oameni la nivel empatic.
  3. Muzica si dansul activeaza circuitele motorii si senzoriale din creier. Simplul fapt ca urmarim pe cineva cum danseaza este suficient pentru activarea zonelor motorii din creier – cu diferenta ca activarea este mai puternica la dansatori, comparativ cu persoanele care nu danseaza.
  4. Dansul declanseaza emotii, de cele mai multe ori placute. Studii recente arata ca dansul contribuie la crearea echilibrului emotional.
  5. Ritmul muzicii duce la modificarea frecventei undelor cerebrale, asa incat suntem “programati de la natura” sa dansam. Cu alte cuvinte, neuronii incep sa emita semnale electrice in mod sincron, ceea ce face ca tiparul undelor cerebrale sa sa schimbe, in mod asemantaor situatiei in care visam cu ochii deschisi sau desfasuram diverse activitati placute.
Tags

Comments are closed