Indiferent de forma sau tipul de psihoterapie in care este format un psihoterapeut, urmatoarele 19 semne sunt indicii ca psihoterapeutul este destul de slab pregatit si ai putea sa te gandesti sa iti schimbi psihoterapeutul:
1. Nu asculta ceea ce spui sau nu iti raspunde
Aceasta este cea mai evidentă manifestare. Terapeuții trebuie să asculte și să răspundă la ceea ce spui. Dacă în mod evident nu fac suficient efort pentru a te înțelege și pentru a oferi îndrumare, este timpul să cauti pe altcineva.
2. Te judeca
Daca judecam clientii in psihoterapie, acest lucru denatureaza demersul psihoterapeutic si impiedica progresul. Nu ar trebui sa simti ca psihoterapeutul tau te judeca.
3. Iti spune ce sa faci
Este bine ca terapeuții să-și împărtășească gândurile și opiniile dacă le ceri sfatul, dar nu ar trebui să iti dea ordine. Psihoterapia ar trebui sa te ajute sa iei decizii, iar daca terapeutul este cel care iti spune ce sa faci, atunci scopul psihoterapiei nu va fi atins, plus ca este o zona tulbure din punct de vedere etic.
4. Impunerea credințelor religioase, spirituale, politice sau sociale
Terapeuții trebuie să respecte credințele tale religioase, spirituale, politice și sociale. Asta înseamnă să nu isi impuna credința proprie asupra ta.
Dacă un psihoterapeut se opune avortului din motive religioase, de exemplu, el sau ea nu are dreptul să discute acest lucru în timpul tratamentului sau să îl folosească ca motivație pentru a sfătui un client în legătură cu aspecte legate de un avort.
5. Nu intelege convingerile tale
Terapeuții trebuie să respecte diferențele dintre ei și clienții lor. Orientarea lor ar trebui să țină seama de convingerile voastre.
6. Nerespectarea confidențialității
Un psihoterapeut este obligat din punct de vedere juridic să iti protejeze intimitatea. Terapeutul ar trebui să împărtășească doar informații confidențiale dacă este necesar ca să salveze o viață.
7. Te incurajeaza sa invinuiesti pe toata lumea pentru problemele tale
Sigur ca vrei ca psihoterapeutul să fie de partea ta, dar nu te va ajuta dacă te încurajează să dai vina pe altii pentru toate problemele tale. Psihoterapia trebuie să te ajute să-ți asumi responsabilitatea și să trăiești o viață mai bună.
8. Nu accepta ca ai o boala psihica
Dacă ai o boală psihică, terapeutul ar trebui să accepte acea parte a identității tale. Nu ar trebui să te trateze ca ceva de care să-ți fie rușine. Iată un exemplu de psihoterapeut care face asta spunând unei persoane cu tulburare bipolară că nu ar trebui să dezvăluie nimănui ca are aceasta tulburare:
“Atunci cand esti in stare maniacala, este ok sa spui acest lucru in cadrul unui festival de exemplu, dar este riscant sa spui asta oriunde altundeva. Asta e, asa functioneaza lumea, mai bine ne tinem gura privitor la anumite aspecte”.
9. Vorbeste prea mult despre propria persoana
Este bine ca psihoterapeuții să vorbească puțin despre ei înșiși. Uneori ajută la construirea unei alianțe terapeutice puternice care să sporească rezultatele pozitive în terapie. Cea mai mare parte a psihoterapiei ar trebui să fie pentru tine, totuși. Pentru asta plătesti!
10. Te impinge să vorbești despre ceva ce nu doresti sa discuti sau pentru care încă nu ești pregătit
Psihoterapeuții trebuie să respecte ce doresti si ce nu doresti sa discuti in terapie și să fie răbdători cu problemele tale. Psihoterapeutul te poate ghida, dar nu ar trebui sa abordeze cu forta o problema pe care nu doresti sa o discuti. Dacă este o problema prea importanta pentru a o ignora, terapeutul trebuie sa aiba rabdare si sa te ghideze treptat.
11. Graba in diagnosticare sau diagnosticarea gresita
Nu orice problemă necesită o etichetă clinică. Uneori, graba pentru a diagnostica pe cineva poate duce la un diagnostic fals. In acelasi timp poate fi și dezumanizantă. Psihoterapeutul ar trebui să te trateze mai întâi ca persoană, apoi problemele tale de sănătate mintală. Dacă nu ceri imediat un diagnostic, aceasta nu ar trebui să fie prima parte a experienței tale terapeutice.
12. Psihoterapeutul devine defensiv sau critic
Dacă îi spui terapeutului că a făcut o greșeală sau trebuie să schimbe o abordare a unei probleme, ar trebui să răspundă calm și matur. Pe de altă parte, terapeuții slabi își vor pierde controlul asupra emoțiilor, vor deveni prea defensivi sau te vor critica.
13. Nu se abate de la o anumita abordare terapeutica
Terapeuții nu ar trebui să discute absolut orice problema ai în contextul unei abordări terapeutice. Dacă vorbesti despre o traumă din copilărie, primul răspuns al terapeutului tau nu ar trebui să fie “Să vedem ce ar spune Freud despre asta”.
14. Încercarea de va imprieteni
Psihoterapeutul nu ar trebui să iti ceară să petreceți timp impreuna in calitate de prieteni. Acest lucru interveni în obiectivitatea din timpul terapiei.
15. Se uita tot timpul la ceas
Este ok ca psihoterapeutul sa se uite la ceas din cand in cand, dar nu trebuie sa te simti dat afara pe usa.
16. Psihoterapeutul ia notite non-stop
Contactul vizual și limbajul corpului sunt unele dintre principalele beneficii ale terapiei față-în-față. Ai pierdut acest beneficiu – unul pentru care ai plătit foarte mulți bani – dacă terapeutul tau petrece marea majoritate a sedintei de psihoterapie luand notite.
17. Mananca sau desfasoara alte activitati in timpul sedintei de psihoterapie
Daca psihoterapeutul mananca, vorbeste la telefon, isi verifica telefonul sau pagina de facebook, fugi! Aceste actiuni sunt nepoliticoase și nu există nicio scuză. Pauzele de pranz si dintre sedintele de psihoterapie există pentru un motiv.
18. Terapia necorespunzătoare
Psihoterapeutul nu trebuie să inițieze nici o altă formă de contact fizic decât o strângere de mână sau o bataie pe umăr. Orice altceva este o zonă gri sau neetica. Daca psihoterapia implica contact fizic mai mult de atat (somatoterapia de exemplu), acest lucru este discutat inca din prima sedinta de psihoterapie.
19. Nu iti acorda timpul pentru care ai platit
Dacă tu ajungi la timp la sedinta de psihoterapie, nu exista nici o scuza pentru intarzierile psihoteraeutului. Sigur, se poate intampla extrem de rar sa existe o urgenta, dar terapeutul nu va incepe sedinta de psihoterapie mai tarziu decat ora programata. Daca tu esti cel care a intarziat la psihoterapie, cel mai probabil insa psihoterapeutul va finaliza sedinta de terapie la ora stabilita initial, pentru a nu-l lasa pe urmatorul client sa astepte.
Comments are closed