Psihoterapia  este o  muncă incredibil de plină de satisfacții pentru cineva căruia îi place să interacționeze și să îi ajute pe oameni. Timpul petrecut ajutând oamenii să ducă vieți mai productive, mai funcționale și mai fericite poate aduce mari satisfactii. Totuși, mulți oameni devin psihoterapeuți fără să știe sau să înțeleagă adevăratele cerințe ale profesiei. Înțelegerea a ceea inseamna cu adevărat să fii psihoterapeut te poate ajuta să decizi dacă această profesie este potrivită pentru tine.

1. Este important să câștigi cât mai multă experiență înainte de a obține un aviz de liberă practică independentă.

Înainte de a deveni psihoterapeut independent, vei petrece cel puțin doi ani ca psihoterapeut sub supervizare, perioadă în care este important să supervizezi cât mai multe cazuri și să obții cât mai multă experiență. Profită de această oportunitate, astfel ca atunci când vei încheia supervizarea să poți lucra cu probleme complexe.

2. Nu ar trebui să fii prea aspru cu tine însuți

Dacă nu faci ceva greșit din punct de vedere etic, nu există greșeli în terapie. Cu toate acestea, vei avea experiențe diverse pe măsură ce trece timpul. Urmează-ți instinctele cu fiecare client.  Dacă asculți cu adevărat ce spune clientul tău, vei ști cum să procedezi.

3. Durează să construiești o relație terapeutică bazată pe încredere

Încrederea este fundamentul unei relații bune între un psihoterapeut și un client, însă încrederea reală poate dura luni sau chiar ani pentru a se construi. Există multe tehnici pe care le poți utiliza pentru a crea încredere și, în timp, vei descoperi cele mai bune metode care funcționează pentru tine.

Fii tu insuti. Dacă ești sincer și autentic cu clienții tăi, în cele din urmă se va stabili o relație terapeutică de încredere reciprocă. Acest lucru ajută clienții să devină mai receptivi, să vorbească mai mult și să aibă ședințe de psihoterapie mai productive.

Nu te grăbi. Relațiile terapeutice cu clienții se dezvoltă într-un ritm similar cu relațiile pe care le ai cu prietenii și cu cei dragi.

4. Va fi nevoie de timp pentru a ajunge la un număr mare de clienți

Psihoterapeuții care lucrează practică privată vor avea nevoie de 1-2 ani pentru a avea un număr mare de clienți în mod constant. Prezența pe internet și recomandările te ajută în acest sens.

5. Ascultă propriile tale sfaturi

Psihoterapeuții petrec mult timp spunându-le oamenilor să aibă grijă de ei înșiși, fără a-și face timp pentru a acorda atenție propriei stări emoționale. Acest lucru este important pentru toată lumea, nu doar pentru clienții tăi!  Vei fi un psihoterapeut și un ascultător mai bun dacă ai tendința de a-ți exprima nevoile emoționale. S-ar putea să descoperi că lucrezi prea mult în primii tăi ani ca psihoterapeut, iar unele dintre problemele pe care le întâmpină clienții tăi pot începe să te încarce emoțional. Este important să ai o zi liberă din când în când. Petrece timp reflectând asupra vieții tale, a priorităților și a obiectivelor tale.

6. Nu e așa cum ai văzut la televizor

La televizor, terapia este idealizată. Clienții se așează pe canapele mari de piele într-un birou cu aspect academic, privesc tavanul și discută detaliile copilăriei lor cu un profesionist. În viața reală, psihoterapia se desfășoară într-o încăpere care nu arată neapărat așa, uneori cu o canapea, alteori nu. De fapt, va trebui să îți adaptezi cabinetul la tipul de clienți pe care îi veți trata. Dacă cei mai mulți dintre clienții pe care îi ai sunt copii, de exemplu, este bine să ai un cabinet cu jucării, mobilier colorat și scaune mici pentru copii. Vei petrece mai mult timp jucându-te decât stând, la fel ca și clienții tăi.

7. Uneori te simți lipsit de speranță

Unii clienți par să nu progreseze. Când întâlnești un client ca acesta, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-l asiguri că ești aici pentru el sau ea. Cu toate acestea, este de asemenea important să înțelegi că nu vei fi psihoterapeutul potrivit pentru toată lumea. Dacă clientul tău nu reușește să facă o schimbare în timpul ședințelor de psihoterapie, acest lucru ar putea fi din cauza unei conexiuni eșuate între tine și client. În astfel de cazuri, uneori trimiterea clientului la altcineva poate fi mai utilă.

8. Limbajul corporal este crucial

Limbajul corpului joacă un rol uriaș în comunicarea dintre tine și clienții tăi. În timp, vei începe să observi limbajul corporal al clienților. Unii clienți vor face contact vizual, alții vor privi undeva departe de tine. Unii sunt agitați, alții se vor așeza calm în fotoliu. Vei reuși foarte bine să citești acest limbaj corporal pe măsură ce câștigi experiență. Cu toate acestea, este important să înțelegi că limbajul corpului tău trimite mai multe semnale clienților tăi comparativ cu ceea ce spui. Poți emana încredere, prietenie și amabilitate, așezându-te calm și zâmbind.

9. Clientul trebuie să dorească să se schimbe  

A merge la terapie nu este suficient de la sine; clientul tău trebuie să vrea ca situația să se îmbunătățească. Motivația personală necesară pentru a lucra la probleme și pentru a îmbunătăți o situație dificilă personal nu este un lucru pe care psihoterapeutul îl poate inocula unui client. Această motivație trebuie să vină din interior.  Dacă întâlnești un client dezinteresat sau nemotivat pentru a își îndeplini obiectivele stabilite în psihoterapie, acesta este un semn că acea persoană nu este pregătită pentru psihoterapie. Într-un caz ca acesta, este posibil ca tu și clientul tău să fie nevoie să faceți un pas înapoi și să evaluați situația înainte de a merge mai departe. Continuarea pe aceeași cale poate să nu fie de ajutor niciunuia dintre voi, fără a face o schimbare semnificativă.

10. Uneori este deprimant

A fi psihoterapeut poate fi deprimant, dintr-o varietate de motive. Lupți constant pentru a dezvolta încrederea, a cultiva o relație terapeutică și a-ți stabili obiectivele pentru clienții tăi, pentru ca uneori să îi privești cum se luptă cu anumite probleme, chiar și după luni sau ani de terapie,  ceea ce te poate face să te simți puțin pesimist după timp.

11. Jobul tău este de a ajuta oamenii să-și gestioneze problemele în ritm propriu

Fiecare persoană care apelează la psihoterapie este unică. Fiecare persoană își va gestiona problemele în ritmul propriu și în felul său. Uneori, progresul pare să se întâmple rapid, dar uneori acest progres va fi lent și dificil de măsurat. În calitate de psihoterapeut, este posibil să dorești să vezi cum unii dintre clienții tăi progresează mai repede, dar psihoterapia nu funcționează așa. Dacă presezi oamenii să se schimbe prea repede vei distruge relația terapeutică și aceasta va avea un impact negativ asupra progresului psihoterapiei.

12. Nu este treaba ta să „salvezi” oamenii

Dacă îi vezi pe clienții tăi ca pe niște oameni care trebuie reparați, acest lucru poate afecta negativ interacțiunile tale cu clienții. Este adevărat, clienții tăi au nevoie de ajutor și îți cer ajutor, dar  nu încerca să îi salvezi cu forța.

Multe dintre aceste lucruri le vei învăța după ce vei deveni psihoterapeut, dar este bine să știi aceste detalii atunci când intri în profesie. Poți vorbi cu psihoterapeuții care lucrează despre realitatea muncii lor, ceea ce te poate ajuta să decizi dacă aceasta este profesia potrivită pentru tine.

Tags

Comments are closed